Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Onthoud dat deze tips algemeen van aard zijn en dat individuele behoeften kunnen variëren. Als je specifieke zorgen hebt over je voetgezondheid, raadpleeg dan een medisch professional.

Voeten tips

Als u naar de winkel gaat om nieuwe schoenen te kopen, dan kunt u dit het beste doen aan het einde van de dag. U voeten zijn namelijk aan het einde van de dag het meest gezwollen, hierdoor zal u niet snel te krappe schoenen aanschaffen. Laat u niet aanpraten dat u schoenen moet uitlopen. Schoenen hebben een juiste pasvorm of niet en kunt u niet uitlopen zodat ze wel een goede pasvorm hebben.

Houd je voeten schoon door ze dagelijks te wassen met lauw water en milde zeep. Droog ze grondig af, vooral tussen de tenen.

Knip je teennagels regelmatig en zorg ervoor dat ze recht worden afgeknipt om ingegroeide teennagels te voorkomen.

Gebruik een goede vochtinbrengende crème bijvoorbeeld met urea om je voeten gehydrateerd te houden, met extra aandacht voor de hielen.

Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en comfortabel zijn. Vermijd strakke schoenen die druk uitoefenen op je tenen.

Gebruik dagelijks schone sokken en kies voor ademende materialen zoals katoen om vocht te absorberen.

Inspecteer je voeten regelmatig op blaren, eelt of andere huidproblemen. Behandel deze indien nodig en voorkom verdere irritatie.

Overweeg het gebruik van inlegzolen of steunzolen om de druk op je voeten te verminderen en comfort te bieden, vooral als je langdurig staat of loopt.

Als je hebt gezwommen, droog je voeten dan zorgvuldig af, vooral tussen de tenen, om schimmelinfecties te voorkomen.

Draag niet elke dag dezelfde schoenen. Wissel af om de drukpunten op je voeten te veranderen en de kans op blaren en wrijving te verminderen.

Als je last hebt van aanhoudende voetpijn, zoek dan medisch advies. Pijn kan wijzen op verschillende problemen, waaronder blessures, ontstekingen of andere aandoeningen.